Geen categorie

Toe aan nieuwe hoofdkussens?

Zijn jouw hoofdkussens aan vervanging toe? Word je ’s ochtends regelmatig wakker met nekpijn? Of lig je ’s nachts maar te woelen?  Een goed hoofdkussen zorgt ervoor dat er voldoende ondersteuning geboden wordt aan de nekwervels. Zo ligt jouw ruggenwervel in een ergonomische houding waardoor je spieren kunnen ontspannen. Op deze manier draagt jouw hoofdkussen bij aan een goede nachtrust. Ook jouw matras is van belang voor een goede slaaphouding. Door de materialen op elkaar af te stemmen zorg je dat jouw lichaam optimaal ondersteund wordt zodat je lichaam echt tot rust kan komen.

 

Wanneer zijn jouw hoofdkussens aan vervanging toe?

Elk hoofdkussen heeft een beperkte levensduur. Hoe lang jouw hoofdkussen meegaat, is afhankelijk van hoe lang je deze al in gebruikt hebt en van welk materiaal het is gemaakt. Zo gaat een synthetisch kussen ongeveer 2 jaar mee, en hoofdkussens gemaakt van dons kunnen wel 5 jaar meegaan. Kussens gemaakt van traagschuim gaan gemiddeld 3 jaar mee. Aangezien je de kussens regelmatig gebruikt, verliezen de kussens aan stevigheid. Om voldoende ondersteuning te geven, moeten de hoofdkussens zich aanpassen naar jouw lichaamshouding. We draaien ons gemiddeld namelijk wel 40 keer om in onze slaap, dus het is belangrijk dat het materiaal goed in vorm blijft.

 

Hoe fris zijn jouw hoofdkussens nog?

Het is ook van belang om jouw hoofdkussens regelmatig te controleren op hygiëne. Met een kussensloop zorg je ervoor dat je kussens fris blijven. We laten namelijk iedere nacht dode huidcellen achter op ons kussen. Door de kussenslopen regelmatig te wassen, zorg je dat de dode huidcellen verwijderd worden. Ook kan er schimmelvorming ontstaan op hoofdkussens. Controleer je kussen dus regelmatig op grijze stippen en nare geurtjes. Schimmel is namelijk schadelijk voor de gezondheid. Je wilt dit natuurlijk niet inademen in je slaap. Zorg er dus voor je hoofdkussens regelmatig te controleren zodat je altijd gebruikmaakt van een schoon kussen.

 

Waar let je op bij het aanschaffen van nieuwe kussens?

Wanneer je nieuwe hoofdkussens wilt kopen, zijn er genoeg soorten en maten te vinden. Het ene kussen is echter het andere niet. Om jouw perfecte kussen vinden, zijn er een aantal factoren van belang. Er zijn vele materialen waar je uit kunt kiezen wanneer je nieuwe kussens gaat kopen. Zo kies je bijvoorbeeld voor een memory foam kussen dat zich makkelijk vormt naar jouw lichaam. Dit materiaal is erg gevoelig voor temperaturen. Bij een koude temperatuur wordt het stevig, en bij een warme temperatuur zacht.

 

Ook kan je voor een donzen kussen kiezen. Dit materiaal voelt zacht aan en is luchtdoorlatend. Veertjes kunnen echter scherpe randjes hebben en oncomfortabel aanvoelen. Zo heeft ieder materiaal zijn eigen voor- en nadelen. Voor advies ga je dan ook langs bij een beddenwinkel. Heb je het bijvoorbeeld snel koud ’s nachts? Memory foam kussens houden warmte gemakkelijk vast, maar zijn niet zo luchtdoorlatend. Deze kussens zijn dus minder geschikt wanneer je ’s nachts veel zweet. Bij een beddenwinkel test je deze en andere kussens zelf uit, zodat je voor jou de beste hoofdkussens kunnen vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *